ללמוד לסרוג

איך מתחילים לסרוג?

 

סריגה למתחילים יכולה להיות מבלבלת. מאיפה מתחילים? מה צריך? איך בכלל מבינים את כל המושגים האלה?

יש כמה דרכים ללמוד: לקחת קורס, מורה פרטית, חברה שתעזור או לנסות להתמודד דרך למידה עצמית. לכל אחת מהדרכים יתרונות וחסרונות וכאן לא ננסה לשכנע אותך מה עדיף. מה שכן ננסה לעשות כאן זה לרכז כמה טיפים, מדריכים שונים והפניות למקורות מידע שיעזרו לך בתחילת דרכך בעולם הסריגה. בעידן האינטרנט יש המון מידע זמין ולפעמים גם הסרגנית הטובה ביותר יכולה ללמוד דבר אחד או שניים.

לפני שנתחיל, זה הזמן להעיר שאמנם אנחנו כותבים בלשון נקבה אבל הכל מכוון גם לסרגנים שבינינו.

אז איך מתחילים, למרבה הפלא, כל מה שצריך על מנת להתחיל זה חוט סריגה ומסרגה.

 

בחירת חוט סריגה

אפילו אני מוצאת את עצמי נפעמת למראה מגוון חוטי הסריגה שקיימים. אני יכולה לבזבז שעות במעבר על סוגי החוטים, הצבעים והטקסטורה. והחוטים גם תמיד משתנים לפי אופנות. בחירת החוט הנכון עבור פרוייקט הסריגה יכולה להיות מתעתעת. המלצתי למתחילים - חוט בעובי בינוני. אם אינך בטוחה מה עובי החוט תוכלי למצוא את המידע על התוית של החוט.

צריכה עזרה בלהבין מה כתוב על התוית, אין בעיה. הנה מדריך המסביר כיצד לקרוא את התוית שעל החוט.

בתור התחלה המלצתי לבחור חוט שהוא בצבע אחיד ובצבע בהיר. למה? כי בצבע בהיר יותר קל לראות את מבנה העיניים. תבחרי חוט שנעים לך למגע. יש המון אפשרויות וחומרים אבל בסופו של דבר מה שנעים לאחרים לא תמיד יהיה נעים לך. תמששי את החוט (אל תפחדי. אם בחנות לא נותנים לך להרגיש את החוט סימן שאת צריכה למצוא חנות אחרת). למתחילים - חוט שיש בו טיפה אלסטיות. אם החוט קשיח ולא נמתח טיפה יהיה לך קשה להתחיל ללמוד ממנו לסרוג.

 

עולם של מסרגות

המסרגה הינה הכלי העיקרי שאיתו תעבדי. ישנם המון סוגים והן מגיעות במגוון חומרים: עץ, במבוק, פלסטיק, אלומיניום ועוד. כיון שאת רק בתחילת הדרך המלצתי להתנסות בכמה סוגים עד שתמצאי את זאת שמתאימה לך. קחי בחשבון גם שתצטרכי בעתיד (לא בהתחלה) כמה זוגות של מסרגות. במסרגות יש שתי אסכולות מרכזיות (שמתאימות לשתי אסכולות הסריגה): שתי מסרגות (סריגה רגילה) ומסרגה אחת (קרושה).

מסרגות עץ או במבוק מומלצות יותר למתחילים. העיניים מחליקות פחות מאשר מסרגות פלסטיק או אלומיניום. מצד שני הן יקרות יותר.

אז איזה מספר מסרגה כדאי לי לבחור? אני הייתי ממליצה לבחור מספר בינוני (זוכרות? חוט בעובי בינוני, מסרגה בעובי בינוני). מידה 4 מ"מ או 5 מ"מ. מידת המסרגה מציינת את קוטר המסרגה בחלק האמצעי שלה (החוד תמיד צר יותר). לזוג מסרגות (אלה הארוכות) יש גם כמה אורכים. בדר"כ אורך 30 ס"מ הוא הסטנדרט. זכרו, ככל שתסרגו פריטים גדולים יותר תצטרכו יותר מקום על המסרגה. הפתרון הוא לעבור לסרוג במסרגות עגולות - ראשי מסרגות שמחוברות בינהן בכבל גמיש. אורך הכבל משתנה ומגיע עד לאורך של מטר וחצי.

חשוב תמיד לזכור: גודל המסרגה (המספר שלה לא האורך) ועובי החוט צריכים תמיד להתאים.

 

אז יש לי חוט ויש לי מסרגות. אבל איך סורגים?

עכשיו הזמן להתחיל להעלות עיניים. יש המון מדריכים באינטרנט והמון הוראות סריגה, לדוגמא אתר קרושה סקול - אתר מעולה להסבר ולימוד סריגה במסרגה אחת. על מנת להקל על התרגום של הוראות הסריגה (מה זה לעזאזל k2tog) הוספתי טבלאות תרגום עם סרטונים שמלמדים כל טכניקה:

טבלת קיצורי סריגה ל 2 מסרגות

טבלת קיצורי סריגה למסרגה אחת

בנוסף, תוכלו למצוא מדריך מעולה לקריאת הוראות סריגה באנגלית (לא כזה מפחיד כמו שחושבים).

 

לסיום, צריך תמיד לזכור שסריגה היא תחביב ולכן הכי חשוב ההנאה מהסריגה. 

 

7 טיפים למתחילים

הטיפים האלו מאת Elizabeth Bagwell אולי יראו טריוויאלים לרובינו שכבר עוסקים בסריגה זמן רב אבל כשאני חושבת על ימי הראשונים בעולם הסריגה הלוואי ומישהו היה לוחש לי כמה מהטיפים האלו... ולכן הרשיתי לעצמי לתרגם בתרגום חופשי.

למדתי לסרוג בתקופת לימודי באוניברסיטה, מחברה, שאני חושבת שלמדה לסרוג לבד מספר. בזמנו סריגה הייתה תופעה גיקית. היינו קבוצה (כן, גם בנים) שהחליפה טיפים ולמעשה "המציאה את הגלגל" מחדש תוך כדי הלימודים. עם השנים למדתי, בדרך הקשה, כמה דברים שקשורים לסריגה:

1. אין דרך לא נכונה לסרוג
כשפגשתי סרגנים מתקדמים, מהר מאד נאמר לי "שאני עובדת בצורה לא נכונה". לאחר שנים גיליתי שבדרך כלל לא טעיתי. לעתים היה שם מקצועי למה שעשיתי אבל אלו שחשבו את עצמן למומחיות בסריגה לא הכירו אותן. המוטו החדש שלי: כל עוד את מרוצה עם התוצאה שלך את סורגת בצורה הנכונה.
אבל, למרות מה שנאמר – כי אין דרך לא נכונה לסרוג, יש דרכים קלות לסרוג ויש דרכים מסובכות. לדוגמה:

2. החוט מאחור בסריגת עין ימין ומקדימה בסריגת עין שמאל
אני אפילו לא אנסה לנחש כמה זמן לקח לי לגלות שצריך להעביר את החוט קדימה לפני שסורגים עין שמאל ואחורה שסורגים עין ימין. מיותר לגלות שהפרויקט הראשון שלי לקח ממש המון זמן.

3. הפכי את הדוללה לכדור נחמד לפני תחילת הסריגה
נכון שבתיאוריה אפשר לסרוג ישר מתוך הדוללה. אבל זה מאד מסוכן – יש לפחות סיכון של 50% שתמצאי את עצמך בתוך קשר אחד גדול, עם המון תיסכול וזמן שיקח לפתוח את ההסתבכות ואפילו הגעה למצב של גזירת החוט על מנת להמשיך.

4. בצעיף יש 20,000 עיניים
צעיף ברוחב 20 סנטימטר ובאורך 180 סנטימטר מחוט בעובי DK עם מתח סריגה של 22 עיניים ו 30 שורות ל 10 סנטימטר ייצר 23,760 עיניים. אני לא מבינה למה לעתים ממליצים לסרוג צעיף כפרויקט למתחילים – זה כמו להתחיל לרוץ תוך כדי ליווי רץ מרתון.

5. כל קבוצת סריגה הינה ייחודית
אם לא התחברת לקבוצה הראשונה, עברי לקבוצה אחרת. בשנה שעברה הייתי חברה בשתי קבוצות סריגה: אחת נדדה ממקום למקום והשניה נפגשה לקפה במקום קבוע. בקבוצה אחת הייתי בגיל הממוצע ובשניה הייתי צעירה ב 30 שנה מהגיל הממוצע. מיותר לציין ששתיהן היו מעולות.

6. זה בסדר גמור לא לסיים פרויקט
אם להיות כנה, את זה גיליתי ממש מהר. עדיין יש לי את הצמר מהקניה הראשונה שלי – הכדור הראשון התחל להיסרג כסוודר, שמיכת תינוק, כובע וקרדיגן.

7. את יכולה לסרוג כל דבר שתרצי
התעלמי ממי שלא מבין למה צריך לסרוג לבד גרביים או דברים לתינוק או חצאית או בובה מיניאטורית של מלחמת הכוכבים...